Segasööta võib kasutada kas täis- või täiendsöödana. Viimasel juhul lisatakse seda loomapidamises olemasolevale söödale. Loomade toitumisteaduse keskmeks on sööda optimaalne koostis, mis sisaldab segu valkudest, energiast, kiud- ja mineraalainetest ning vitamiinidest. Sööda eesmärk on katta kariloomade toitumisvajadused ning tagada optimaalse võimekuse ja tervisega loomad.

Varem oli loomade toitumisteaduses kõige tähtsam sööda lihtsustatud jaotus valkudeks, rasvadeks ja kiudaineteks. Praegusel ajal räägitakse loomasööda toitainetega seotud nõuete puhul seeditavatest aminohapetest, mineraalainete biokättesaadavusest, mikrotoitainetest (nt ensüümid, soolestiku mikrofloora stabilisaatorid) ning toitumist kahjulikult mõjutavate tegurite märkamisest ja kõrvaldamisest. Uuendusmeelne valmistusviis vähendab ka söödas leiduvaid peeneid osakesi, söödas on vähem tolmu ning loomapidajate kokkupuude lendlevate ainetega on väiksem.

Segasööda tootmistehnoloogia on midagi rohkemat kui lihtne jahvatamine ja sööda koostisainete kokkusegamine. Suure võimsusega tööstuslike seadmete kasutamine koos tehnoloogiliste ja arukate lahendustega on söödatootjatel aastate jooksul võimaldanud välja töötada spetsiifilised tööprotsessid ning tegutseda täpsete eesmärkide nimel. Tootmistappe on mitu, näiteks peenestamine, granuleerimine, graanulite töötlemine, katmine, kaitsetöötlemine vatsas lagunemise vältimiseks. Nende eesmärk on loomade võimekuse, tervise, heaolu, keskkonna ja loomsete toodete parandamine.