ELi ülevaadatud söödavalgu bilanss, mille Euroopa Komisjon avaldas 2019. aasta mais, näitab, et üldise valguvajaduse puhul on Euroopa 79% isemajandav. Kuid suure valgusisaldusega söödamaterjalide (30–50% valku) kategoorias on Euroopa vaid 29% isemajandav ning sõltub väga tugevalt impordist, mis on suures osas kaetud sojajahuga.
EL impordib iga aasta umbes 30 miljonit tonni sojajahu. See arv on viimase 30 aasta jooksul üsna stabiilne olnud. Kogu maailma söödatööstuse suure valgusisaldusega söödamaterjalist moodustavad valdava osa sojaubadest tooted, mis on latiks kõikidele taimsetele valguallikatele. Sojaoad sisaldavad palju põhitoitaineid, mis teevad sellest kultuurist kvaliteetse valguallika, mistõttu on see sobiv sööt paljude loomaliikide jaoks. Sojaubade tähtsad omadused on aminohapete kogum, valgukontsentratsioon, toitainete tihedus, seeduvus ja maitseomadused. Samuti on olulised taskukohasus, järjepidevus, aastaringne kättesaadavus ja võimalus kasutada hinnariski maandavaid vahendeid, mis teevad sojast esimese valiku nii loomade toitumisspetsialistide kui ka söödaostjate jaoks.
ELi algatus kohaliku taimse valgu tootmise elavdamiseks on katse suurendada isemajandamist just valgurikaste söödamaterjalide puhul, mida praegu on vaja importida. Euroopa kariloomade sektor on selle loomulikult heaks kiitnud, eriti põllumajandusliku rotatsiooni vaatenurgast.
Siiski eeldatakse, et Euroopa jääb ka kaugemas tulevikus endiselt suurel määral sõltuma soja impordist.